Besök på museet Nostalgicum

Nostalgiskaseniorseglare

Onsdagsträffen den 15:e gickhelt i nostalgins tecken. En grupp seniorseglare tog sig ut tillGamlestaden för att besöka det ganska nya och för många okändamuseet Nostalgicum. En fantastisk presentation av 50- och 60-talen.

Så här presenterar museetsig på hemsidan:

”Känn doften av Aqua Vera, smaka på en violpastill, sätt dig isnurrfåtöljen och bläddra i ett gammalt nummer av SvenskDamtidning. Lägg en slant i Jukeboxen, lyssna på en gammal godingoch dröm dig tillbaka! Här får du känna, lukta, smaka, se ochlyssna! Här finns inga ”rör ej”-skyltar!

I tonårsrummet sitter tonårsflickan i stärkt underkjol vidtoalettbordet, på väggarna idolbilder av Elvis, Tommy Steel ochJames Dean. På sängen ligger ”filmisar” utspridda och tidningenBildjournalen med reportage om kärlek, mode och rockmusik.

Här har du tidstypiskt inredda sovrum och vardagsrum, vardagsrummetförstås med möblemang i teak, den första TV:n som hade dörrar,och ryamattor på golvet. Man köpte sin första bil, en Folka ellerPV 444, och det blev populärt att campa. Du får möta duffelkläddasiskor och böss i tidstypiska svarta, trånga jeans, och hippies iden framväxande Flower Power-rörelsen i en tid då det fanns arbeteoch hopp och en naiv tilltro till kärleken.

Du får också i text och bild ta del av vad som hände i Sverige,t.ex. att moderna bostäder byggdes, industrin gick på högvarv ochbehövde arbetskraftsinvandring. I USA växte medborgarrättsrörelsenfram, Berlinmuren byggdes och i Ungern revolterade man”.

Vid den avslutande lunchen i museets café berättade JörgenOlofsson från Nostalgicum om museets tillkomst och filosofi.

Jan: “Har dom tromboneskivor på Wurlitzern tro?”

Kanske Seniorseglarnas nya klubblokal?

En så’n hade jag som barn!

Gunnar hos “frissan”

“Va, här e ju Shirley Temple”, sa Sven

Cay inspekterar “Siska” med realskolemössa

Eric: “Jag slår fortare med focken än Ingo gjorde med högern”

Äkta svartvit bild tagen med Leica M2 och pressad film

En Leica-bild till. Grovt korn – men stämningsfullt med fototeknikfrån samtiden

Jörgen Olofsson, personalansvarig vid Nostalgicum, berättade ommuseets tillkomst och filosofi

Publicerat i 2014: