Gustav Lind om yacht design och legendariske Joel White

Strålandepresentation om yacht design och Joel White

En stor grupp seniorseglarekunde på onsdagsträffen den 5 mars glädjas åt en strålandepresentation om amerikansk yacht design och därtill det intressantaprojektet White 23. Gästföreläsare var Gustav Lind, gift med vårmedlem Lena.

När Gustav i unga år somchalmerist träffade sin Lena visste han inte mycket om båtar. Lenadäremot var redan då mycket erfaren skeppare och kunnig på störreklassiska träbåtar och skepp. Under åren har även Gustav blivitbåtspecialist – men med fokus på klassiska amerikanskakonstruktörer och byggare som geniet Nathanael Greene Herreshoff,1848 – 1938, ochden nästan lika berömde Joel White, 1930 – 1997.

Joel White studerade yachtdesign på MIT och kom in i båtbyggarbranschen genom att ta överett varv i nordöstra USA. Under åren kom han att skapa mångaberömda segelbåtar, både de verkligt stora och även mindre runtfem meter. Hans motto var:

snabba, lätta, vackra ochokomplicerade konstruktioner. Och de skulle vara i trä.

Gustav förklarade på ettmycket fint sätt hur White tänkte och varför han blev såframgångsrik i hård konkurrens.

Projekt W23

För några år sedan hittadeGustav en detaljerad konstruktionsritning över segelbåten W23. Dåföddes tanken att bygga en sådan seglare. Ritningen beställdesfrån USA.

Efter konsultationer med Lenadrogs projektet igång. Snart insåg han att bygget krävdeexperthjälp och Jesper Wilén på CYS, Classic Yacht Service påGrundsunds marina på Skaftö kontaktades. Gustav och Lena hade redangoda erfarenheter av Jesper som gjort stora arbeten på deras norskajakt Heia.

Gustav beskrev ingående hurritningarna lades ut på golvet och hur bygget gick tillväga.Skrovet byggdes av cederlister och cederfanér som limmades med epoxiviket ger en lätt och stark konstruktion. White 23 har en blybulbsom köl som det kan fällas ett centerbord igenom. Båten kan ävenseglas med centerbordet uppfällt och sticker då bara 55 cm. Längdenär 7 m och bredden 1,8 m. Segelytan är ca 18 kvm och vikten påfärdig båt är ca 900 kg. Lättare än plast.

Den färdiga båten visadesnyligen på Båtmässan i Göteborg och framstod som en av mässansvackraste skapelser. Joel White log säkert i sin himmel överbesökarnas beundrande blickar.

Se bilder nedan över båtenstillblivelse.

Fin Adagio och semlor

På seniorträffen visadeLasse bilder på sin nyinköpta Adagio 27. Vi ser fram emot att fåsegla med honom i sommar! Ordförande Klas hade med sig ett parbackar semlor och träffen avslutades med ivrigt mumsande seglare –varav några iförda den nya klubbtröjan.

Publicerat i 2014: