Möte 16 februari

Hej! I fredags hände följande på vår träff i LDSS:

Bengt R delade ut blankett “Eskaderförfrågan inför sommaren 2024”. Ingen brådska med svaren, det är ju långt till säsongsstarten.

Resten av mötet berättade Sture Bergström, “vår meste seglarare”, om sitt innehållsrika båtliv. Han började med en Bohusjulle när han var 15 år, hemmahamn Tångudden, systern var ofta gast. Svårt att att ta sig hem när vinden tog slut framåt kvällen, inte så lätt ro mot strömmen, man fick vifta med tamp åt motorbåtarna. Många fina turer i Bohuslän, primitivt, men så var det ju för de flesta fritidsseglare förr. Mycket “Bidevind” för att täta båten på våren.

Fotot visar båten när den tagits över av nästa ägare, den ikoniske Sven Lundin/Yrvind. Han hottade upp den med dakronsegel mm och gav sig iväg på en tur till Danmark. Men halvvägs dit ökade vinden plötsligt, kanske hade han fasta skot, båten vattenfylldes och sjönk. Besättningen hade flytväst och räddades sedan av Sessanfärjan.

Stures nästa båt blev en Spidsgatter med 19 1/2 kvadratmeter segel, djupt lateralplan och naturligtvis mycket bättre segelegenskaper än förra båten. Den syns på fotot med naturhamnen. Motor kunde man vara avvara här. På den tiden var det OK att segla genom Sotenkanalen. Men en gång fastnade han i leran. Den sjöburna Polisen försökte, utan någon större känsla, dra loss honom, men ryckte av knapen på fördäck! Sånt händer. Under sommaren låg båten förtöjd vid boj vid Björkö. När Sture skulle ut, så lastade han gummibåten på sin Vespa, körde ut till Björkö, pumpade upp gummibåten och paddlade ut till segelbåten! Inte helt enkelt! Längsta turen var till Kragerö i Norge.

Men efter att ha blivit inbjuden i en plastsegelbåt och förstått att dessa har betydligt tätare däck osv började han fundera på en sådan. Blev 1962 delägare i en Maxi 68 som senare utrustades med rullgenua, nytt storsegel och stark utombordare, som dock användes mycket sparsamt. Han är nu ensam ägare. Jag har på senare år fått göra många fina turer i Göteborgs skärgård med Sture. Han tar tillvara alla tillfällen til segling!

Det har också varit många turer och kappseglingar med andras båtar, icke minst med broder Gunnars 5:5 Smuggler. Den syns här på väg genom Sotenkanalen. Vid kappsegling i Hankö Norge blev Sture och Gunnar inbjudna till norske kungens båt. De ni!

När Sture fyllde jämnt fick han i present en tur i stor hyrbåt i Grekland. Undervattensbilden där tjejen talar med fisken är därifrån. I Grekland gäller ju andra rutiner vid tilläggning i hamnar, det fick han öva på.

Han gav oss också följande förslag: Segla gärna med din brygg-granne! Har själv hjälpt och instruerat en tjej på båtplatsen intill i Fiskebäck. Hon var ny som båtägare (Trio 80) och syns på bryggan på fotot från Göteborgs yttre skärgård.

Ett foto visar sonens katamaran under bogsering hem. Annan typ av segling, ena pontonen skall helst lätta. Men också rätt mycket arbete att rigga och sjösätta.

Applåder på detta föredrag!

Sven H

Publicerat i 2024: