Möte LDSS 28 oktober

Lennart Wollter var huvudtalare vid dagens träff, han berättade om sitt rika båtliv. Det startade dock dåligt, tekniska problem med datorer och projektor, men sedan fick vi höra en spännande och intressant berättelse!

Första fotot var pappa Kjell Wollters segelbåt, en 12 meters ketch där Lennart som liten fick sköta mesanseglet. Första egna båten var en Långedragseka, med centerbord och sprisegel som det var på den tiden. Det blev fina placeringar i resultatlistan. Sista egna båten, den såldes nyligen, var en OE-36:a. Den har varit med på Seniorseglarnas dagseglingar.

Men dessemellan hade Lennart styrt många båtar på flera hav. Vi fick se Kryssaklubbens Gratia i det skick hon var då hon köptes in och Gratitude på ett vackert foto ute på sjön. Mycket intressant var också bilderna från Göteborg III:s seglats på Vänern. Man fick då ta ner övre delen av riggen för kuna gå under en järnvägsbro. Fordrade gott lagarbete och hårt arbete vid wincharna.

En dramatisk händelse inträffade när Lennart vid ett tillfälle som besättningsmedlem seglade över Engelska Kanalen. Man upptäckte att båten höll på att vattenfyllas! En sprint hade lossnat, propeller och tillhörande axel hade lämnat båten, det forsade in genom axelhålet. Besättningen lyckades dock plugga hålet i tid. Det hade kanske inte blivit något föredrag annars.

Efter kaffet blev det allmänt båtsnack bl a om kompass och högtalare-deviation. Tore var ordförande denna dag. Han berättade om hur han gjorde en “skräckfylld” resa från Holland och hemåt med en båt inköpt av en kamrat. Okunskapen hos skepparen var kompakt, men turen var dem. Vi fick oss lite glada skratt!

Sven H

Publicerat i 2022: