Flemming berättar om sitt båtliv

FlemmingNilausen berättar om sitt båtliv.

Flemming, som är en av desenast tillkomna seniorseglarna, berättade om sitt båtliv som ihuvudsak bestått av två delar.

Den första delen bestod avtävlingssegling med 505, en tvåmansjolle som är 505 cm lång, därgasten hänger i trapets. I danna klass har man seglat sedan i börjanpå 60-talet vilket betyder att båten måste betraktas som ensynnerligen lyckad konstruktion.

När vi tidigare fått höraom medlemmars båtliv har det huvudsakligen gällt lite större båtaroch ofta med familjemedlemmar i sällskap. Flemming har tävlat påallra högsta nivå både med och mot en hel samling av elitseglare.Han har deltagit i bland annat VM, EM och NM. Vi fick höra omtävlingsseglarnas turnéliv som var allt annat än glamoröst medboende i såväl primitiva tält i regn och blåst som ovanpåtoaletter i tryckande värme.

Under tävling där båtarnaseglas på gränsen för vad materialet tål hörde det till vardagenatt masten knäcktes eller att centerbordet eller rodret havererade.Då gällde det att man i förväg garderat sig.

Den andra delen av båtlivetbestod i segling med familjebåt, dels med egen Stratos, en 36-fotareritad av Peter Norlin, dels med kompisars Svan 49. I den egnaStratosen seglade familjen i Bohuslän till en början och sedan meroch mer i Danmark. Även ostkusten besöktes och efter en blåsigseglats i Östersjön i krabb sjö fick man nog i Sölvesborg och togtåget hem till Göteborg. Ett av Flemmings finaste minnen är frånBiscayabukten med god vind surfande i Svan 49-an.

Vid pennan

Klas Wirdemo

Figur 1 Familjens Stratos

Figur 2 Marstrand

Figur 3 Masthaveri

Figur 4 Primitivt matbord

Figur 5 Tävling i Schweiz

Figur 6 Spinnakersegling

Figur 7 Swan 49

Publicerat i 2020: