Promenad på Donsö

Vilsepå Donsö

Trots alla lockande tillrop omuteblivet trålarbesök och en osäker väderprognos ställde endastfyra seniorseglare upp för dagens utflykt.

Avsikten var att besökatrålaren Kristinför att uppdatera oss i fiskets mysterier och utveckling. Tyvärrvisade det sig att Kristinligger efter i sina kvoter och är ute och fiskar även underpåskveckan.

Nåväl, kl 09:51 klev vi avfärjan och samlades på kajen på Donsö. Det var Bengt Runge, CayEnglund, Sture Bergström och undertecknad Anders Flink. Vid förraårets försök i samma ärende hade vi tagit en promenad runtreservatet på öns södra ände så vi beslöt att i ställetutforska den norra änden. Även det ett reservat visade det sig. Påvägen förbi fotbollsstadion fick vi tillfälle att betrakta enhelikopter som ryckte upp ledningsstolpar en bit bort och stapladedem i en hög ganska nära oss. Skickligt utfört arbete men ganskahögljutt. Vi stretade vidare i den kalla vinden som nu börjadevärmas upp av genombrytande sol och snart var vi i lä i den lågaskogen. På vägen träffade vi en grupp entusiaster som arbetade medatt ställa i ordning gångvägen runt ön. Dom tyckte vi skulle gåpå öns södra sida i stället. ”Följ stigen bara” sa dom tilloss när vi undrade. Ett dåligt råd visade det sig. Stigen löstesupp i tomma intet och vi förirrade oss in i en fårhage omgiven avhavsvikar och svår terräng. En inföding visade oss så småningompå rätta stigar och vi anlände trötta och hungriga till Isbolageten dryg halvtimma försenade. Inga problem, vårt reserverade bordfanns kvar och vi serverades en rejäl kalops ur den största grytajag sett. Sture hade lovat hämta barnbarn och skyndade sig till dentidiga färjan medan vi andra satt kvar i lugn och ro och pratade omallt som gör livet viktigt. Tjugo i två-färjan hem med en litenkänsla av solbränna i ansiktet. En lite oväntat fin dag i södraskärgården. Och – underskatta inte den norddonsöska djungelnssvårigheter!

Tre vilsekomna seglare på land, Cay, Sture och Bengt!

Högtflygande stolpar

Påskfägring

Publicerat i 2017: