Våreskader 2018

Eskader med Seniorseglarnavåren 2018.

Deltagande båtar:

  1. Felicia, Fenix skeppare Klas W, gast Sture B

  2. Gromit, Fenix skeppare Anders F, gast Tore A följd av Christer Olofsson

  3. Meija, Scanmar 33 skeppare Janne P, gastar Bengt R Sven H följd av Christer Olofsson

  4. Shadowfax 5, Svan 46 skeppare Boo Hever, gast Sonia.

Måndag 21/5 2018

Eskadern skulle samlas på Klädesholmen måndag kväll. Janne P, somfått låna dotterns och mågens båt, kom iväg vid 11.30 efter attha packat båten med alla förnödenheter. Vi hissade på vid RivöHuvud med vissa besvär med revlinorna. I svaga 2 – 5 m/s vindmellan syd och väst gled vi norrut, förbi Ingo i Kalvsund. StoraSillesund till Klädesholmen där Anders F och Tore A i Gromit ochBoo H och Sonia i Shadowfax 5 väntade. Landare intogs på Meija.Separata middagar, på Meija serverades kalkon och potatis följt avJannes rabarberpaj med vaniljsås! Kaffe och konjak bjöds alla på iShadowfax, ditkallade av en högtalare som fick oss att skratta gott.Soligt hela dagen med lite slöjmoln.

Tisdag 22/5

Vaknade till en strålande morgon! Boo och Sonia hade redan stuckitför kl åtta på morgonen. De gick till Strömsund på Väderöarna.Vi andra två båtar gick vid 10.30 i svag vind. Ut till yttre ledenvid Märreskär och till Kyrkesund. Gromit gick yttre vägen och invid Käringön till Gullholme halsar. I Kyrkesund kom Felicia i kappMeija och eskadern var komplett. Anlände till Gullholmen samtidigtsom Gromit och lade till på insidan av Skottarn. Strax efteråt komFelicia. Landare intogs varefter kosan ställdes till fågelmuseet,där Torbjörn berättade om fåglarna och Gullholmens historia.Gemensam middag med Felicia varefter följde gemensam Irish coffeeoch samspråk i den fantastiskt vackra och stilla kvällen till kl 22då myggorna tvingade oss till kojs.

Onsdag 23/5

Åter en strålande, stilla morgon! Tore guidade oss på en promenadpå ”Ön” med kaffepaus i hans fina hus som nåddes efter att habestigit ”mördarbacken”. De flesta tog ytterligare en tur påHermanö. 12.30 samlades vi på Gullholmsbaden och åt en mycket godlunch på torskrygg med tillbehör. Efteråt visade det sig att Klasbjöd oss alla på detta. Stort tack Klas! 14.30 lade vi ut och ficken fin segling, i ökande västlig vind och sol, till Bohus Malmön.Vi lade till i kanalen söder om marinan. Landare följt av separatamiddagar. De som inte drabbats av skavsår och gikt tog enkvällspromenad.

Torsdag 24/5

Stilla och solig morgon – som vanligt! Båtarna avgick mellan niooch tio, Meija sist. Motorgång i bleke och sedan NNV vind. ISotenkanalenblev Meija upphunnen av Gromit, som gått Hasselösundoch under vägen shoppat en ny rorkultsförlängare i stället förden gamla som gått sönder under gårdagens ”hårda” segling.Gromit gick genom Täre sund och Meija yttre vägen och vi anländetill Bovallstrand, där Felicia låg ihop med Shadowfax som kommitfrån Väderöarna. Fyra personer gick till badplatsen och kastadesig i det ännu lite kyliga havet. Torsdag betyder ärtsoppa, varmpunch och pannkakor som fixades av Meija. Måltiden avåts med allanio på kajen i Bovall. Mycket trevligt. Klas tog bussen hem för enspelning. För att arbeta ner maten gick de friska i församlingenupp på utsiktsberget. Om aftonen bjöds alla in till Gromit på vin,ost, kex och vindruvor. Trångt men hjärtligt! Stilla afton.

Fredag 25/5

Stilla, solig morgon. Båtarna gick mellan tio och elva; Meija förmotor hela vägen, Felicia, där Sven H mönstrat på i stället förKlas, seglade liksom Gromit till Fjällbacka, där vi förtöjdelångsides på bryggan vid den lilla parken. Middag på Meija, silloch potatis, åts gemensamt med Sture. Efteråt tog Sture och Svenbussen hem. Om aftonen gick de fyra kvarvarande, Anders, Tore, Janneoch Bengt upp till pizzerian och tog pizza och öl.

Lördag 26/5

Var en liggedag i Fjällbacka för halva besättningarna var påannat håll. Christer Olofsson kom upp med en bil som Bengt tog hemtill Göteborg. Mot kvällen återkom besättningarna och eskadernvar fulltalig igen.

Söndag 27/5

Solig morgon – som vanligt. Vi blir bortskämda! Ostlig vind och viseglade till Grebbestad för att tanka. Kaffe intogs och Stureanlände med buss från Göteborg. Christer återvände tillfadershuset, Meija, efter att ha gastat på Klas båt. Meija tog intvå rev i den ökande vinden och vi alla fick en fin segling upptill Ekenäs. Meija kom sist och fick mottagningskommitté. Landareoch separata middagar. Kex och ost följt av kaffe och punch föralla. En fin dag!

Måndag 28/5

I dag vaknade vi till en kylig dag. Tore tog färjan in tillStrömstad för hemfärd. Christer seglade med Anders i Gromit ochbåtarna gick söderut mot Väderöarna. NO vind på 7 – 8 m/s. Finslör men kyligt så det var jeans och tröja som gällde. Strax föreinfarten till Strömsund fick vi en onödig regnskur på oss. Välinne såg vi att Shadowfax redan låg där och Boo kom och hälsadepå och fick en landare ihop med oss. Vi åt alla gemensam middag påpasta, sås och lasagne i Meijas kajuta, kvällen avslutades med attAnders visade film. På natten åskade det en del och med det regn.

Tisdag 29/5

Åter en lite kylig morgon men regnet hade upphört. Gruppfoto togspå bryggan i Strömsund, att jämföra med det som togs för två årsedan. Vi lade ut vid tio-tiden och slörade SO-vart mot Uggenabbenkummel i NO vind 3 – 6 m/s. Anders och Christer valde att gå yttrevägen och in vid Tryggeskär. Vi andra gick Sotenkanalen och allagick genom det mysiga Hasselösund. I Kungshamn låg Shadowfax ochalla handlade på ICA, systemet och apoteket. Vi beslöt att gå uttill Hållö. Väl där gjorde lågvattnet och Meijas djupa fenkölatt Meija fastnade vid infarten till hamnen och fick vända och gåtill Marmorbassängen. Där väntade de övriga som till fots gåttfrån sin trygga hamn inne vid bron. Bad och separata middagar,varefter de övriga kom och åt räkor, som Christer bjöd på, ochtillbringade en trevlig kväll vid Marmorbassängen med ett stillsamtgungande orsakat av inbäringen. Solig kväll, klockan 23.30 var det22 grader varmt! Sven T, som följer oss på distans, önskade oss engod tur från sin balkong i Mölndal.

Onsdag 30/5

Solig och varm morgon med morgonbad. Vid 10.30 samlades vi vid fyrenpå Hållö, tittade på Naturrummet, kapellet och gick upp i fyren,med Christer som professionell guide, och beundrade utsikten i deljumma vindarna. Christer gick med de andra till hamnen och seglademed Anders i Gromit. Meija gick för motor till Fisketången ochseglade söderut till Lysekil för bara focken i den ostliga vinden.Anlände till målet Bassholmen och strax efter kom Gromit. Felicia(Sture) besökte en god vän vid infarten till Strömmarna och ankomlite senare. Efter bad blev det landare och vid 19-tiden njöt vialla utom Sture, som har matrestriktioner, av Christers hustrus grytamed ris följt av jordgubbar och grädde. Traditionsenligt avslutadeskvällen med Irish Coffee, i vanlig ordning hopblandat med den äranav Anders.

Torsdag 31/5

Värmen och solen stod oss bi även på Bassholmen. Efter sedvanligamorgonbestyr avgick vi i samlad tropp och gick Nordströmmarna in iKoljöfjorden. Gromit testade gennakern med blandat resultat, Meijavar lata och seglade med bara focken, gick inre vägen genomKyrkesund och kom sist till Skärhamn efter de andra som valt enyttre väg. Ostlig vind 5 – 8 m/s. I Skärhamn inhandladesfärskpotatis och gräslök till gemensam middag med sill ochpotatis, öl och snaps följt av kaffe och punch i den ljumma kvällenmed en vacker solnedgång. En värdig avslutning på både eskadernoch våren.

Fredag 1/6

Förste juni – sommarens första dag, lika soligt och fint! Dockligger den lilla vinden på morgonen på syd och vi skall hem idag.Motorgång till norr om Marstrandsfjorden där segel sattes. Vindenvrider mot väst för att mot eftermiddagen bli nordvästlig. Meijagled sakta genom det soliga Marstrand och sedan genom Albrektsundskanal, där det inte råder något seglingsförbud! Feliciamed kortast väg hem gick till Nordön, Gromit gick till Björlandakile och Meija till Hinsholmskilen.

Denna eskader har haft finare väder än någonsin tidigare, vilkethar bidragit till att den samvaro vi har kunnat ha i sittbrunnarna omaftnarna har varit enastående. Att sitta de ljumma kvällarna, sesolnedgången, prata och ha trevligt, har gjort denna eskader till enav de bästa! Alla deltagare tackar varandra för mycket trevligsamvaro och en fin segling!

Vid pennan och datorn / Bengt

Publicerat i 2018: