Våreskader till Danmark, Bengt berättar

Fotot taget våren 2010. Författaren ombord påTudela.

Foto: Franz Matzinger

Eskaderdeltagareoch båtar:

Felicia – Malö 37 – Bara med till Laesömed besättning:

Ingemar Andreasson, Ulf Arensberg, Carl-ErikCarlsson, Janne Lindahl

Tudela – Fortissimo med besättning:

Bengt Runge, Janne Perlander, Sven Hansson somkom ombord på Laesö och var med en vecka.

Carpe Diem – Maxi 77 med besättning:

Franz Matzinger, Eva-Lena Westberg

La(r)s Vegas – Vega (naturligtvis!) medbesättning:

Lars Holmstrand, Lasse Lundell

Felicia – Fenix med besättning: Startade22/5 på kvällen mot Grenaa.

Klas Wirdemo, Eric Brelén, Sven Ternmalm

Söndag20/5

Mulen morgon, vindstilla. Tudela startade 9.30för motor,4,5 knop mot Laesö över ett stilla hav. Så småningomkom en NO bris och seglen fick hjälpa motorn. Framme i Österbyhavnvid 16-tiden. Snart anlände Franz och Eva-Lena, därefter Lars ochLasse som på vägen upptäckte att det stod vatten över durkarna.Hjärtstocken läckte. Sedan kom Felicia med Ingemar, Ulf, Janne Loch Carl-Erik. Whiskey på Tudela i sommarvärme och strålande sol.Middag på krogen som Carl-Erik betalade mot efterkrav. Sedan gick vialla upp till Sven H och Ingegärd som bjöd på gammeldansk, öl ochtilltugg. Aftonen avslutades med att Carl-Erik bjöd på Mackmyraombord på Felicia.

Måndag21/5

Samtidig avgång vid 9.30. Felicia gick tillHirsholm, Skagen och hem 22/5. O-NO 5m/s och minskande molnskärm.Gick på ostsidan av Laesö mot Anholt. Först i hamn var La(r)sVegas som tagit hjälp av motorn. Tudela tog ca 10 timmar ner ochCarpe-Diem lite mera. Knytmiddag på Tudela följt av kaffe ochkonjak. Beslöts att ligga kvar på Anholt i morgon, tisdag 22/5 ochgå till Grenaa på onsdag. Vi ansåg att sträckan Anholt-Ebeltoftvar för lång för en dag. Ljummen kväll och natt.

Tisdag22/5

Solig morgon och efter frukost gick vi alla sjupå promenad upp till byn och upp till utsikten och tillbaka utmedden norra stranden. 3,5 timmar vilket nog var i överkant för Franzmed sin dåliga höft. Eva-Lena och Franz bjöd på whiskey vidhemkomsten. Siesta och gemensam middag på hamnkaptenes altan medsill och nubbe, ärtsoppa med varm punsch följt av Eva Perlanderspannkakor med sylt. Kaffe på Tudela med konjak från Carpe Diem ochJaegermeister från La(r)s Vegas.

Onsdag23/5

Sol, NO vind på 5-8 m/s. Tre båtar gick frånAnholt. La(r)s Vegas satte spinnaker och Tudela ville inte vara sämreutan följde exemplet och loggade 6-7 knop tills Kustbevakningen komupp och viftade och skrek åt oss tre båtar i eskadern. Ner medspinnakern och lova upp – det danska gemytet har inte nåttKustbevakningen! Kryss söderut så att vi kom förbi ett jätteområdedär de bygger vindkraftverk. KBV följde oss i över en timma föratt se till att vi inte fuskade. Samma KBV hade gett sig på Felicia,Klas W:s Fenix, som kom norrifrån efter nattsegling från Göteborgdirekt till Grenaa, och då kommit in på vindkraftverksområdet.Anlände Grenaa vid 18-tiden, Carpe Diem lite senare. Whiskey ochprat på Tudela i solskenet. Separata middagar. Beslöts att gå tillEbeltoft i morgon.

Torsdag24/5

Solig och varm morgon. Fyra båtar avgickmellan 8.00 och 9.30 mot Ebeltoft. I totalt bleke med blankt vattenfick järngenuan göra tjänst för oss alla. Så småningom kom deten svag NO bris men för lite att segla i. Felicia fiskade men havetvar tomt bortsett från en och annan tumlare. I Ebeltoft samlades vii båtarna i den ökande värmen. La(r)s Vegas reparerade läckandehjärtstock och fann ytterligare en läcka i skrovet. På Tudelareparerade Janne P den trasiga VHF:en och försökte få igång dendöda GPS:en. Alla enades om gemensam middag på lokal – vi fann enlibanesisk krog med rimliga priser. Ägaren visste inte till sig avglädje över tio pers i den tomma lokalen, dagens inkomstmångdubblades! Kaffe, kakor och konjak i Tudelas sittbrunn i denvarma natten.

Fredag25/5

Solig och stilla morgon. Vi beslutade att hoppaöver Tunö och gå direkt till Langör med tanke på den stundandepingsthelgen med ev fulla hamnar. Carpe Diem och La(r)s Vegas gick påmorgonen mot Langör. Tudelas besättning och Klas gick tillFregatten Jylland och tittade. Felicia och Tudela gick vid 12.30 förmotor i tilltagande motvind. Langör angjordes vid 18-tiden i 10 m/s.Inre hamnen fullsatt men plats fanns på utsidan bryggan innanför envågbrytare. Lugn kväll med kaffe i Carpe Diems sittbrunn.

Lördag26/5

Soligt och avtagande vind. Beslöts att liggakvar under dagen. La(r)s Vegas får inte riktigt bukt med läckornaoch kastade in handduken och återvände mot Anholt och Hinsholmen.Förmiddagskaffe i Tudela, där Eric slog en fyrslagen valknop somsattes på ett ljus. Gemensam middag på Tudela. Eva-Lena åstadkomen superb måltid följd av kaffe och konjak från Carpe Diem, somfirade att Franz återfunnit sin förlorade bankpåse med vidhängandedanskt kapital.

Söndag27/5

Solig men rätt blåsig morgon. Frukost i lugnoch ro. Ett rosa fält i sjökortet vållade lite huvudbry mensannolikt var det ytterligare ett vindkraftsfält under byggnad. Föratt undvika förnyad kontakt med danska kustbevakningen gick vi allanorr om fältet på väg mot Sejerö. Efter hand avtog vinden tillstyvt bleke och det blev motorgång i varm sol de 17 nm till Sejerö.Whiskey vid ankomst på Felicia. Planerad spättamiddag uteblev –restaurangen var fullbokad så fish & chips avåts vid shappet ihamnen. Knytiskaffe på Tudela efteråt. Lite kyligare kväll än vivarit bortskämda med. Banjomusik på kajen förnöjde oss. Sven Hförberedde sin avfärd med färjan 8.05 i morgon.

Måndag28/5

Blåsig morgon, VNV. Ett rev på Tudela. Trebåtar rundade Sejerö norra fyr och gick sedan genom Snäckedybetgenom Själlands rev. Slörade i avtagande vind ner mot Oddens hamn.Gemensam (knytkalas) trerätters middag, matjesill och potatis, korvoch potatisgratäng följt av pannkakor med sylt. Kaffe, kaka ochkonjak efteråt. Mycket trevlig afton som alltid.

Tisdag29/5

Vaknade 07.15 av ett oväder med kanske 20 m/s,Ut och lägga extra linor! Sjön gick grov utanför Odden – frittvatten hela Kattegatt, bara Anholt i vägen. Beslöt att ligga kvarunder dagen. Vinden avtog långsamt under tiden några av oss gicktill Oddens Bruksen och handlade. Gemensam fika med följandevilostund innan Eva-Lena satte i gång och tillverkade en storbondomelett i Tudelas ugn. Gemensam måltid med sill och potatis somförrätt följt av en fantastisk bondomelett. Kaffe och wienerbrödavslutade, allt nedsköljt med därtill hörande drycker.

Onsdag30/5

Stilla, sval och regnig morgon. Start vidtiotiden – som vanligt för motor. Regn till att börja med men detupphörde så småningom. Svag NV vind så periodvis hjälpte fockentill att dra. Kom till Gilleleje vid 18-tiden. Eskaderledaren bjödspå en superb spätta på krogen – Stort tack! Dock tjänstgjordeinte Gunnars servitris men det gjorde kanske inget eftersom Gunnarinte heller var tillstädes. Kaffe med tillbehör intogs på Tudelaefteråt. Sista kvällen – i morgon går Carpe Diem och Felicianorrut och Tudela söderut och eskadern avslutas.

Torsdag31/5

gick de två båtarna till Torekov, därEva-Lena mönstrade av för att återvända till knoget i butiken.Eric seglade med Franz. Dock blev de inblåsta i två dagar innan de3/6 avgick till Träslövsläge i en gropig sjö. 4/6 i fortsatt grovsjö gick de resten av vägen hem. Tudela gick på torsdagen tillLimhamn där båten lämnades.

En mycket trevlig eskader med ett osannolikt(mestadels!) fint sommarväder och mycket trevlig samvaro, förvilket vi alla tackar varandra!

Publicerat i 2012: