Eskadersegling till norska Sörlandet med Bengt Runge

Eskaderseglingpå norska Sörlandet våren 2019

Deltagande båtar och besättningar

Skeppare Båtnamn Båttyp Besättning

Ingmar Andreasson Felicia Malö 37 ToreAndersson, Anders Flinck

Gunnar Bergström Pearl Bumerang 32 SonenGustav, följt av sonen Otto med

sambo Caroline, följt av Gustav

Boo Hever Shadowfax IX Svan 46 Sonia

Jan Perlander Meija Scanmar33 Christer Olofsson, Bengt Runge

Lars Rydfjäll MaDame Bavaria 34 Hustru Ulla-Stina, Sture Bergström, Kjell Jonasson

Måndag 20 maj 2019

Eskaderdeltagarna startade från olika platser. Svag vind omkring nord orsakade viss dieselåtgång och med fossil hjälp samlades under kvällen de fem deltagande båtarna på Klädesholmen. Lite regn föll på oss under dagen men på kvällen log solen mot oss.

Tisdag 21 maj

Shadowfax var (i vanlig ordning) borta när vi andra vaknade. NO vind som växlade mellan 0 och 10 m/s. Växlande molnighet men inget regn. Några båtar gick utomskärs hela vägen till Strömsund på Väderöarna. Meija upptäckte att kölsvinet var fullt med vatten, lade till i Mollösund och konstaterade att vattnet var sött! Skönt! 19.30 anlände Meija som sista båt till Strömsund. Alla samlade och alla vid gott mod!

Onsdag 22 maj

Tidig purrning och efter frukost lämnade vi Strömsund. SO vind som efter hand ökade till 10 m/s gav god skjuts på överfarten. Kurs284 grader och efter nio timmar nådde vi Jomfruland på Sörlandet. En timme med fin färd, dock dimmigt, mellan öarna, speciellt den smala Kreppa mellan två öar, tog oss till Kragerö. Vi anlände ihop med MaDame, som lett oss stora delar av överfarten, utom när dimman var som tätast. I hamnen väntade de två övriga, utom Shadowfax, som gått till Risör. Landare på Felicia följt av enskilda middagar. På Meija sköter Christer disken och han gick ned på Meijas badbrygga och sköljde en sölig burk. När han skulle gå upp tog han tag i den uppfällda badstegen. Den är bara fäst med en klämma som omedelbart lossnade och Christer for i sjön med ett rop !Nu var ju stegen nedfälld så det var lätt att ta sig upp, men ett oönskat, kallt kläd bad blev det, årets första bad!

Torsdag 23/ maj

Mulen och kylig morgon. Blåser ca 12 m/s. Förmiddagen gick tillreparation av läckande sötvatten och krånglande toaletter. Vidtolvtiden gick Felicia mot Risör. Vi tre, som var kvar, beslöt att tills vidare betrakta oss som inblåsta. Pearl och MaDame flyttades till bryggans läsida för att slippa fendrarnas gnisslande.

Fredag 24 maj

Nattens kraftiga regn har upphört och vinden från syd har lagt sig. Men det är kallt! Vägen till Risör var tjälskadad och motvind var det, så järngenuan fick jobba. En och annan regnskur föll över oss. En dag för sent blev det traditionell ärtsoppa, alla 14 samlades i Ingmars båt och gjorde taberas på soppa och pannkakor. Efteråt bjöd Ingmar på, likaledes traditionell, Irish coffee, mycket uppskattat! Lugn afton med stilla vatten, men kyligt.

Lördag 25/ maj

Första riktiga sommarmorgonen! Boo var iväg innan vi vaknat. Övriga gick i svag motvind för motor (mestadels) till Arendal, där lunch intogs och promenad vidtog. Vidare mot Grimstad. SV vind 8 – 10m/s. Pearl seglade och navigerade bland grynnorna. Meija körde motorbåt, Felicia och MaDame seglade valda delar. Felicia fick en lös bojlina i roderfästet och satt fast en stund. Dagens hjälte, Tore, tog på sig badbyxor och dök i det 13-gradiga vattnet och problemet löste sig. Landare på Felicia och Tore erhöll dubbelranson! Kylig kväll och värmarna i båtarna brummade.

Söndag 26 maj

Solskenet väckte oss men kylan består, utom i solen mitt på dagen. Avfärd sydvästvart mot Lillesand, där Boo väntade. Lunch i Lillesand varefter alla utom Boo, som sett leden, gick Blindleja nedåt. Meijas besättning fick hjälp av Gunnar och Gustav, som slapp den svaga och lite bullriga motorn i Pearl. Felicia gick ned Blindleja men gick ut till havs från södra delen och gick direkttill Lyngör, dit de kom 22.30. De behövde komma hem tidigare och avvek enligt plan. MaDame och Meija återvände till Lillesand, där landare bjöds på Shadowfax, med fina ostkex. Efter att Meijas läckande sötvatten reparerats upptäcktes nu att generatorremmen gått av! Vi låg vid en av Boos vänners privata brygga. Vännen har en motorfirma och kan kanske hjälpa oss. MaDame och Pearl fick leta igenom sina förråd av verktyg och reservdelar för att bistå Meijas reparationer.

Måndag 27/ maj

Mulen, kylig morgon. Christer på Meija lyckades, efter lite äventyr, hitta en generatorrem som han monterade. Boo gick norrut och Lars och Jan gick lite senare. Gunnar, som seglade, gick sist men kom före MaDame och Meija till Arendal. Medvind 8 – 12 m/s och en del sjö som vi surfade på. Landare serverades på Pearl. Måttlig hamnavgift men ingen ström tills Sture, mot löfte om lön i himlen, fixade strömmen. Felicia gick från Lyngör/Risör?? direkt över och kom till Smögen efter en gropig färd och vind upp till 12 m/s. Dock blev ingen sjösjuk tack och lov!

Tisdag 28/ maj

Sol och till att börja med svaga, växlande vindar som blev SV ökande. Pearl, som lämnat Gustav och lånat Sture, seglade medan Meija stöttade med motor. Vi gick genom det vackra Lyngör och till Risör, där lunch intogs. Efter födointaget gick vi vidare till Kragerö i god SV vind. Pearl har en slirande koppling i backslaget och kan bara köra motorn korta stunder i lukt av brända lameller.

Gunnar och Sture deltog i Meijas middag.

Onsdag 29 maj

Solig morgon. Några handlade, på Meija sträckte Christer den nya generatorremmen. SV vind, svag när vi gick, men den ökade till 10 –12 m/s och det gick ganska grov sjö vid överfarten till Stavern. MaDame vågande inte segla efter en grundkänning, som orsakade en spricka i en bottenstock. Pearl, med oanvändbart backslag, seglade med fullt ställ hela vägen. Tufft! Efter förtöjning i lugna Stavern tog vi landare i Meija. Alla fyra båtarna i samma hamn infördåligt väder i morgon. Sture återgår till MaDame eftersom Otto med sambo Caroline, kommer i kväll.

Torsdag 30 maj

Busväder med regn och hård blåst håller oss kvar i Stavern. Liggedagen till trots händer det saker. 04.30 fick vi lägga ut Meija från kajen, eftersom hon högg i en sten på botten. Pearl låg utanpå Meija och på morgonen skulle Gunnar koppla en elsladd iland. Klivet från Meija till bryggan var lite långt och Gunnar stöp i havet! Eskaderns andra ofrivilliga dopp var ett faktum. Christer hörde ropet och plasket och fällde ned, den framför liggande, MaDames badstege och Gunnar kunde ta sig upp, fortfarande hårt hållande i elsladden som han inte släppt. Samtidigt med denna dramatik åt MaDames besättning frukost och varken hörde eller såg något. Norska tior samlades ihop för att köra tvättmaskinen. När den väl startade, efter ilägg av 60 norska kronor kom inget vatten. En kran på hamnkontoret vägg i vägg måste öppnas och hamnvakten kommer inte förrän kl 15. Dyr hamnavgift, inbäring, dåligt utmärkta gästplatser, för grunt och maskiner som inte går. Dåligt! Kl 17.00 bjöd MaDame på landarkaffe: wiskey, ostkex, kaffe och kaka och i vanlig ordning trevlig samvaro.

Fredag 31 maj

Strålande men kylig morgon. MaDame gick tidigt för att få en lugn överfart till Ekenäs .Vi tre andra gick samtidigt vid 8.15. V vindvridande mot syd 6 – 8 m/s men ganska mycket sjö- Överfarten tog oss sju timmar. Under överfarten gick bomfästet på Pearl sönder. De band upp det tillfälligt och seglade vidare. Trots det var hon i   mål före oss. Vid ankomsten stod Gunnar med flaska och glas och donerade landaren på bryggan! Otto och Caroline åker hem på söndag och Gustav kommer åter så Pearl ligger kvar till på söndag och reparerar och byter besättning. Övriga planerar att gå till Resö när morgonens aviserade regn upphör.

Lördag 1 juni

Nej, det blev inte Resö. Upp till 15 m/s fick oss att ligga kvar .Gunnar reparerade det han kunde av sitt halshorn. Shadowfax ligger kvar för ankar i viken söder om Ekenäs. MaDame och Meija går tidigt i morgon bitti. Meija tvangs flytta båten till annan plats kl 23 på lördagskvällen. Inbäringen var så kraftig att helaflytbryggan rörde sig och båten slet i förtöjningarna..

Söndag 2 juni

Vi vaknade till en solig morgon med svag SV vind. Iväg 08.30 söderut för MaDame och Meija. Mestadels för motor, tidvis med segel. Efter sex timmar nådde vi Bovallstrand, efter en mycket vacker färd i Bohusläns inre leder. Landare på Meija. Besättningen på Meija bjöds på krogen av Jan, som firade 54 år sedan ingenjörsexamen. Pearl kom iväg från Koster kl 18, efter att Gustav, en popnittång och nitar anlänt, och de kunde sätta skothornet på halshornets plats – beslagen var likadana.

Måndag 3 juni

För första gången vaknade vi till regn! Det upphörde dock snart.SV vind 8 – 10 m/s som skall avta. Gunnar och Gustav kom hit kl 0300 i natt, nio timmars segling i mörkret! En prestation! Vinden avtog inte utan tilltog till 12 – 14 m/s. Bengt väckte de trötta Pearlseglarna vid 10-tiden. MaDame gick och Meija och Pearl en timme senare. Vid infarten till Trångsund gick något fel och Pearl gjorde en lättare påhälsning på den bohuslänska graniten. Efter detta kopplade vi en lina och bogserade Pearl till Mollösund, med avbrottför fika i Kungshamn. Shadowfax fick under dagen problem med en furlinglina och kom aldrig till Mollösund utan reparerade i en vik öster om Härmanö. Vinden avtog totalt efter hand. I Mollösund blev det landare på MaDame med wiskey och ostkex, följt av att Gunnar och Gustav bjöd på champagne med anledning av ”sistakvällen med gänget”

Tisdag 4 juni

Solig morgon. Svag SV bris. MaDame anträdde hemfärden 9.00. Pearl och Meija startade lite senare, Pearl hängande i en lina efter Meija. Hemkomst på eftermiddagen

Vädret och vindriktningarna kan inte mäta sig med hur vi hade det på förra årets eskader men det spelar ingen roll för deltagarnas goda humör och sammanhållning kan ingen kyla påverka. Och vi har sett en god del av Sörlandet. Alla deltagarna tackar varandra fören fin segling med trevligt sällskap!

Bengt

Publicerat i 2019: