Förö

Onsdagsseglingtill Förö den 11 juli 2018

Så här års, och med dennafina sommar, börjar det bli fullt i gästhamnarna redan vidlunchtid. Detta problem löstes av Klas, genom att han bjöd in osstill Olle Carlsson på Förö. Seniorseglarna besökte honom i fjol,då var jag inte med. Har inte varit där sedan 1964. Samma båtarsom förra onsdagen deltog, men något ändrad besättning: SturesMaxi 68 med Kjell J och Lars Rydfjäll, Svens LM 22 med Jan L , LarsH:s Beneteau med Arne och Klas. Lars R är ny i gänget. Han ärintresserad av vår förening och har en Bavaria liggande i hamnenvid Eriksberg.

Det blev en”kortdistanssegling” från Hinsholmen resp Fiskebäck till Förö.Denna gång fanns det inte plats vid kajen i sundet, vi fick iställetlägga oss vid en brygga på nordsidan ön, med draggar ute.

På bryggan hälsade Olle ossvälkomna, och vi promenerade längs kuststigen till hans hus. Önbörjade bebyggas med sommarstugor för sådär 100 år sedan och nufinns där 101 hus. Max tillåtna storlek är 65 m2.

Så kom vi till Olles hus vidsödra delen på ön. Hans föräldrar byggde huset, Olle har senareutökat boytan. Till huset hör en stor uteplats, och under någramycket trevliga timmar satt vi där, pratade och blev bjudna påkaffe. Fin utsikt över öar och hav. Olle är engagerad i ett lagsom håller efter skogen så att sjöutsikten bevaras. Han berättadeockså om hur det var ordnat med toaletter på ön och deklameradeett epos i ämnet som göteborgsförfattaren Lars Hesslind skrivit,se nedan.

Till sist gav Olle oss ”etterbjudande vi inte kan motstå”: att senare i höst komma ut till önoch bada bastu. Då med turbåt.

Klas tackade för oss, och vipromenerade tillbaka till båtarna via ostsidan av av ön. LM 22 gickför motor fram till L. Rödskär, eftersom det är ”grumsetfarvand” åt Stora Lygnskär till. Sedan med enbart storsegel i lågfart till Hinsholmen. Såg en Neptunkryssare , ej så vanlig här påvästkusten, under bidevindsegling. Vacker båt!

Notering Vill du ha ettoriginellt sjökort:

Gå in på www.svenska-sjoarkivet.se och se!

Text och foto: Sven H

image1.png

Publicerat i 2018:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *