Förö

Onsdagssegling till Förö den 11 juli 2018

Så här års, och med denna fina sommar, börjar det bli fullt i gästhamnarna redan vidlunchtid. Detta problem löstes av Klas, genom att han bjöd in oss till Olle Carlsson på Förö. Seniorseglarna besökte honom i fjol, då var jag inte med. Har inte varit där sedan 1964. Samma båtar som förra onsdagen deltog, men något ändrad besättning: Stures Maxi 68 med Kjell J och Lars Rydfjäll, Svens LM 22 med Jan L , Lars H:s Beneteau med Arne och Klas. Lars R är ny i gänget. Han är intresserad av vår förening och har en Bavaria liggande i hamnen vid Eriksberg.

Det blev en ”kortdistanssegling” från Hinsholmen resp Fiskebäck till Förö. Denna gång fanns det inte plats vid kajen i sundet, vi fick i stället lägga oss vid en brygga på nordsidan ön, med draggar ute.

På bryggan hälsade Olle oss välkomna, och vi promenerade längs kuststigen till hans hus. Ön började bebyggas med sommarstugor för sådär 100 år sedan och nu finns där 101 hus. Max tillåtna storlek är 65 m2.

Så kom vi till Olles hus vidsödra delen på ön. Hans föräldrar byggde huset, Olle har senare utökat boytan. Till huset hör en stor uteplats, och under några mycket trevliga timmar satt vi där, pratade och blev bjudna på kaffe. Fin utsikt över öar och hav. Olle är engagerad i ett lag som håller efter skogen så att sjöutsikten bevaras. Han berättade också om hur det var ordnat med toaletter på ön och deklamerade ett epos i ämnet som göteborgsförfattaren Lars Hesslind skrivit, se nedan.

Till sist gav Olle oss ”etterbjudande vi inte kan motstå”: att senare i höst komma ut till ön och bada bastu. Då med turbåt.

Klas tackade för oss, och vi promenerade tillbaka till båtarna via ostsidan av av ön. LM 22 gick för motor fram till L. Rödskär, eftersom det är ”grumsetfarvand” åt Stora Lygnskär till. Sedan med enbart storsegel i låg fart till Hinsholmen. Såg en Neptunkryssare , ej så vanlig här på västkusten, under bidevindsegling. Vacker båt!

Notering Vill du ha ett originellt sjökort:

Gå in på www.svenska-sjoarkivet.se och se!

Text och foto: Sven H

image1.png

Publicerat i 2018: