Källö-Knippla

Onsdagsseglingtill Källö-Knippla den 4 juli 2018

Sommaren fortsätter, denkommer nog att bli ”den varmaste i mannaminne”. Därförfortsätter vi med våra onsdagseglingar, fastän det enligt plan påhemsidan skulle vara uppehåll nu i juli. Klas, vår samordnare,föreslog denna vecka Källö-Knippla som mål.

Själv skulle jag denna gångsegla i Lars H:s Beneteau 411 från hans privata brygga iHinsholmskilen. Övriga gastar på Beneteaun var Lasse L och Sture.Före starten sjösatte vi en av Lars andra båtar, en Oslojulle iplast från 60-talet med centerbord. Denna båt åkte nedförgrässlänten till havet på en såpad stege, det gick med väldigfart!

Vinden var svag och från NV,det blev motorgång, färdväg väster om Stångerholmen, sedanHjuvik och Kalvsund. Därefter gick det att segla, då enbart medgenua, ca 3 knop. Sture bjöd under färden på körsbär ochbigarråer från den egna trädgården. Klas anropades när vinärmade oss målet. Han var på gång i sin Fenix, från Nordön,med Ulf och Arne som gastar.

Beneteaun har soltak överhela sittbrunnen. Detta var en klar fördel en dag som denna medstekande sol mitt i sommaren. Djupgåendet är inte så stort iförhållande till deplacementet, bara 1,7 meter. Detta för attbåten skall kunna gå i de franska kanalerna. Lars tog hem båtenfrån Medelhavet den vägen häromåret. Bogpropeller finns, denmonterades med hjälp av Lasse L nere i Grekland.

Vi gjorde en snygg tilläggningi Källö-Knippla nedanför restauranten, vid infarten till inrehamnen. Kollade båtplats för Klas och hittade ett bord i hamnen avtillräcklig längd. En stund senare anslöt också ensamseglareKjell P i sin Maxi 68, och vi var fulltaliga. Fikat intogs vidlångbordet, och det blev lite båtprat men också lite filosofiskt,typ om dinosaurierna, universum uppkomst osv. Ytterligare en Maxi68-seglare i svart bredbrättad hatt anslöt sig till gänget. Hanvar inte medlem men kastade sig med hög röst och friskt mod in sigi samtalet.

Efter fikat besökte några avoss Kjells 68:a. Han har utrustat den till max, ljus kajuta medvitlackerat huvudskott, TV osv. Snyggt arbete!

Så var det dags hemfärd. Nuvar det öppen vind och enkel segling med genuan, fart 3-5 knop. Vidinfarten till Hinsholmen berättade Lars bl a om tornet av trä påberget. Det har varit transformatorstation för Yngredsfors, och dethar gått en kraftledning över viken. Jag har alltid trott atttornet varit för telefonledningar. Varmbadhuset innehåller nukontor, det är en offshore-firma som arbetar där.

Vid 17-tiden lade vi till vidbryggan, och jag tog spårvagn 11 hem från Roddföreningenshållplats.

Ännu en fin heldagstur medSeniorseglarna!

Text: Sven H Foton: Ulf A

Publicerat i 2018: