Möte 20 oktober 2023

Genom annons i Roderbladet i fjol har vi kommit i kontakt med seglaren Hans Kjellin. Han äger en Malö 40. Vid ett möte hos oss i vintras önskade sig Hans en besättningsmedlem på sträckan Bergen -Ålesund under sista veckan i maj. Han tänkte ta sig från Gbg till Lofoten under sommaren. Sture ville naturligtvis ställa upp på en sådan tur.

Idag på LDSS berättade han om denna utmaning. Sträckan Bergen-Ålesund är fågelvägen 24 landmil=130 sjömil men i praktiken mycket längre. Norska Havet är inte att leka med. Även större fartyg som Hurtigrutten söker sig till krokiga leder inomskärs så långt det är möjligt.

Det startade med buss Gbg-Oslo och sedan en nattlig tågresa Oslo-Bergen. Sedan berättade Sture om denna segeltur som bjöd på alla sorters väder med vindar mellan 0 och 22 m/sekund, tyvärr mycket nordliga sådana. Och naturligtvis fantatiska vyer av fjordar, fjäll och fina små samhällen.

Efter stopp på ön Slide skulle man runda det fruktade Stadlandet. Men vindstyrkan överträffade prognosen, den blev 22 m/sekund i byarna, sjön blev oerhört grov, genakersäck på fördäck lossnade delvis, seglet rann ut i sjön och trasslade in sig i propellern! (maskinen var igång)

I detta läge var det bara att via VHF anropa Norska Sjöräddningen som dök upp ganska snart och så småningom kunde bogsera Malö 40 i hamn. På kvällen dök det upp ett dykarteam som tog bort resterna av genakern från propellern. Man planerar att bygga en tunnel i STORT format genom Stadlandets smalaste del så att även 16tusen-tonnare kan kan undvika denna utomskärssträcka.

Resten av resan blev betydligt lugnare och man ankom Ålesund innan veckan var slut.

Vi tackade Sture för denna berättelse och avslutade träffen med planering av resa till Grimeton onsdag nästa vecka.

Publicerat i 2023: