Onsdagssegling 22 juni

Idag blev det onsdagssegling. Lennart Hahn och Jan Lindahl skulle segla med mig. Halv tio var det samling och både Lennart och Jan kom i god tid. Enligt Klas skulle vi segla i södra skärgården och spara Grötö tills båtar från norr kunde vara med. Den VSV vinden gjorde att vi måste lämna för motor. Det blev en lång motorgång ut ur hamnen och genom rännan ut, där vi satte segel.

Vinden var kraftigare än prognosen 5 till 6 m/s, vilket gladde oss. Vi började segla för babords halsar och båten gick utmärkt. Klas kontaktade oss och meddelade att de (Anders Flink, Lars Holmstrand och Klas Wirdemo) ville gå till Grötö. Det var bara att fortsätta på den insagna kursen och gå så högt som möjligt.

Vi passerade nära Eskilsholmen och klarade nätt och jämt Stångerholmen utan att slå. När vi närmade oss Rivö huvud, minskade vinden och vi gick en bit ifrån ostpricken där. Vi fortsatte att segla så högt det gick och såg att Lars gick mycket lägre. Vi gick söder och väster om Gula Bockskär och styrde sedan rakt på Måvholmsskären. Det såg länge ut som vi skulle behöva slå men då kom ett lyft och sedan ett till, så vi passerade med liten marginal. Sedan kunde vi styra rakt på Grötö och segla lite öppnare.

Det var många båtar i hamnen och Lars låg utanför en motorbåt. Vi lade till för segel och Anders och Klas tog emot våra tampar. Nu var det fika vid ett bord i land och sedan en promenad, där vi tittade på de fantastiska ekarna.

När vi skulle gå låg vi mellan två båtar och med vinden framifrån men lite snett in mot kajen, gick det bra att sätta segel, men svårt att segla ut, så vi förhalade oss till båten akter om oss och satte storsegel där. Sedan dejsade vi ut och kunde falla av och lämna hamnen.

Vi lade till på min plats i Fiskebäck med snett bakifrån nu med seglen nere. Det gick utmärkt.

Sture B

Publicerat i 2022: Arkiverat under: