Rörö

Dagseglingtill Rörö den 10 juni

Seniorseglarnas seglare ochskribent Anders Flink rapporterar om en dagsegling till Rörö.

Tisdagen den 9 juni blev avolika anledningar seglingslös. Jag blev uppringd av Carl-Erik somföreslog: då kan vi ju segla på onsdag istället. Han skulleställa upp i sin båt med Eric som gast. Han hade också talat medCay. Sagt och gjort, jag avtalade med Cay om segling med avgång frånBjörlanda kl 10.00. Carl-Erik avgår som bekant från Hinsholmen.Rörö blev dagens mål.

En skruv i min fockskena harlossnat så jag har najat block till två av mantågsstöttorna förprovisoriska fockskot. Det visade sig fungera alldeles utmärkt.

Vi lämnade Björlanda kl10.15 i vind från VSV c:a 7 m/s. Härlig sol men lite kylig vind.Skotningen fungerade bra och vi gjorde god fart, mellan 5 och 6 knoppå bidevind, och kunde sträcka mot Rörö med endast ett slag föratt klara höjden. Cay läste sjökort och spanade in prickar och jagkontrollerade hans uppgifter på GPS:en. Ett gott samarbete somresulterade i ankomst kl 11.45. Rörö hamn var tom sånär som påen handfull båtar. Vi förtöjde nära toalettbyggnaden (!) medhjälp av en dansk motorbåtsskeppare. Hamnen har numera akterbojaroch jag lyckades fånga en med min specialinköpta bojkrok. Cayskötte förtamparna.

Vi spanade efter segelbåtaroch försökte identifiera Carl-Eriks nya Sunwind. Så småningomuppenbarade sig i hamnbassängen en båt som verkade vilja segla ändain till bryggan. Carl-Erik förstås. När vi hade assisterat honomkonstaterade vi att det inte, med tanke på körkort och annat, gickatt fira med en ”förtöjare”. Det blev en promenad i ställetför att sträcka på benen. Lilla rundan. Eric ville se”väderstationen” som jag beskrivit, men den ligger på storarundan, så vi lämnade den därhän.

Efter promenaden var det dagsför lunch och vi samlades i sittbrunnen på min Fenix ”Gromit”,pratade båtar förstås och åt oss mätta på medhavd kost. Såsmåningom dags för hemsegling och vi lämnade Rörö vid 14-tiden.Vinden hade vridit mer på väst och Carl-Erik trodde sig kunnasträcka ända hem till Hinsholmen utan att behöva slå. Självafick vi en fin slör/läns mot Björlanda och kunde knyta fast ibryggan vid halvfyratiden.

En härlig dag med finsegling!”

Rörö mot väster (bild från tidigare seniorsegling)

Publicerat i 2015: