Våreskader 2014 till Danmark, Bengt berättar

Eskadernvåren 2014, Bengt berättar

Deltagare:

Ingmar A, Lena L,Odd K, Anders F i Felicia, en Malö 37C. Kom tidigt26/5 till Anholt.

Eric B, Jalle S, Kent i Lena III, en Maxi 999

Klas W, Sven T, Cay E i Felicia, en Fenix

Bengt R, Kjell N i Tudela, en Fortissimo

Fredag 23/5 Vid 9-tiden hade vi samlats på Hinsholmen, Kjell N,Kjell P, Sven H och Bengt för avfärd med Tudela. Vindstilla ochdisigt men varmt. Motorgång ut till Trubaduren, där Klas medbesättning i Felicia anslöt. För att få eskaderledaren på gotthumör fick Tudela blommor av Felicias besättning. Dåligt med vind,som kom från olika riktningar, gjorde att det blev motorgång medsegel uppe större delen av vägen. GPS-operatören Kjell N,placerade oss ömsom i Ryssland, ömsom på Island, men vi nåddemålet, Laesö Österby, i alla fall. Efter middag ombord satt vialla i Sven H:s trädgård och pratade. Sven H och Kjell P mönstradeav Tudela

Lördag 24/5 V vind och delvis soligt. Det blåste en del så deräddhågsna skepparna på Felicia och Tudela tog in ett rev i storenoch blev, därför???, skändligen frånseglade av Lena III.Emellertid hade vi en strålande segling i V vind 4 – 8 m/s motmålet Anholt. Felicia och Tudela tog 9,5 timmar på sig och dentidigare anlända Lena III bjöd på tilläggare. Trerätters middagför alla i kajutan på Tudela. Till kaffet beslöts att ligga kvaren dag och invänta den stora Felicia, som lämnar Göteborg söndagkväll.

Söndag 25/5 Sovmorgon – underbart! Fast Eric var förstås, sinvana trogen, uppe redan kl 6. Sol och måttlig vind under dagen. Ericplastade sitt nya flytetyg, Sven och Klas tog det lugnt och vi andrapromenerade upp till byn. För att hitta affären frågande Cay påsin bästa danska om vägen och fick ett svar på klingande svenska!Snopet! Alla utskänkningsställen var stängda så det blev mackaoch öl på Lena III vid hemkomsten, varefter beställdes på krogenför att äta spätta. Taxi, á 70 DKR per person, tog oss dit ochhem, utom Jalle och Kent som föredrog att arbeta ner maten med enpromenad.

Måndag 26/5 05.00 på morgonen anlände Felicia från Göteborg. Närde vaknat beslöts att gå till Grenaa. Dimmoln som skingrades ochavtagande VNV vind orsakade motorgång på slutet. Kustbevakningenhöll sig denna gång borta och vi rundade vindkraftfältet i lagaordning. Målgång i solsken och vindstilla. Middagar isittbrunnarna.

27/5 Tisdag NO och mycket vind och sjö i det grunda hamninloppet. Vibeslöt att ligga kvar, men vid 14-tiden hade det mojnat och vi gavoss iväg mot Ebeltoft. Bara en fock räckte för Klas` Felicia ochTudela. Rätt grov sjö på låringen gjorde att vi båtarnaslingrade ganska mycket. Vid framkomsten 20.30 var alla serveringarstängda, så det fick bli middag ombord.

28/5 Onsdag Vi beslöt att ligga kvar, bese Fregatten Jylland mm.Relativt kyligt och frisk NO vind. Besättningarna sysslade med olikaaktiviteter under dagen, som blev solig och varm frampå. Samladmiddag på krogen, där vi hurrade för Kjell N som fyller år imorgon. Kvällen avslutades med en gammal seniorseglartradition,Irish coffee på stora Felicia.

29/5 Torsdag Fint väder, sol men lite kallt i vinden från NO.Båtarna stack i lite olika ordning med lilla Felicia först. StoraFelicia gick in i slussen för att titta på Öer, den lilla laguneni ett gammalt sandtag, och kom därför senare till Langör på Samsödär vi andra låg. Vi hade en fin segling söderut i NO vind 8 –10 m/s och solsken.

30/5 Fredag Sol, V vind ca 10 m/s. Det blev Sejerö. Segling isolsken och medvind. Start 11.00 och vi var framme 15.30 och Tudelakom sist. Tilläggare vid ett bord på kajen för de sist anlända.Middag på krogen en bit upp på land. Aftonen avslutades i storaFelicias sittbrunn med Irish coffee.

31/5 Lördag Mulet och kyligt, VNV 6 – 7 m/s. Stora Felicia måstevända hemåt idag och startar norrut. Vid tretiden nästa natt komde fram till Laesö Österby. Vi andra beslöt oss för en liggedag.Fika i Tudela på dagen. Enskilda middagar följt av kaffe, kaka ochljus rom i Lena III. Trevlig dag med trevlig samvaro i likhet medalla dagar.

1/6 Söndag Sommaren är här, åtminstone enligt almanackan!Visserligen mulet på morgonen men snart kom solen och det blev enunderbar dag på sjön. Svag N vind gjorde att järngenuan fick jobbai 33 nm till Grenaa. Enskilda middagar (matjessill på Felicia ochfläskfilé på Tudela, Lena III fick nog också middag med okäntinnehåll.) Kaffe och samvaro på Lena III med diskussioner om allt,från Mejt och andungar (seglande!) till knopar och morgondagens mål.Helt vindstilla och en vacker solnedgång.

2/6 Måndag Solsken och svag N vind. Start mot Brönnerup. Motorgångi svag motvind och solsken. Bara 15 nm idag och vi var i hamn tidigt.Tudela försökte fiska utan framgång, Felicia seglade en bit medviss framgång medan Lena III hittade ett dyk och drog upp 12 sej påen kvart med stor framgång. Middag till alla tre båtarna som stekterespektive kokade fisken och åt med god aptit. Stort tack! Middagenavåts vid ett bord i land av två besättningar medan Tudelas folk,som redan njutit av fisken, åt var sin glass. Kaffe med avec iTudelas kajuta. Varm, strålande stilla kväll

3/6 Tisdag Vinden är åter förlig! SO 5-6 m/s. Båtarna avgick medLena III först och Tudela sist vid 10-tiden. En del rullande fickKlas att må dåligt ett par timmar. Anlände Öster Hurup ca kl 16.Landare på Lena III. Gemensam middag vid ett bord på land – allaåt matjessill och potatis med tillbehör.

4/6 Onsdag Mulet men varmt. Svag SO vind. Efter frukost gick båtarnamed Lena III först, vid 10-tiden med Saeby som mål. Motor ochfocken ute gav ca sex knop plus medström på en knop. Lena IIIfiskade med magert resultat. Ankom vid 16-tiden. Landare vid ett bordvid bryggan. Valda delar av besättningarna gick på matjakt ochåterkom med pizzor som gemensamt avåts på bryggan. Kaffe och drinkpå Lena III. Viss planering av morgondagen och telefon med IngvarAldenhamn, som Bengt trodde fyllde 80 år fast det var för en månadsedan.

5/6 Torsdag Regn och O vind, varmt. Vindutsikterna för i morgonlovade växlande vindar så vi beslöt att ligga kvar. Solen kom framså småningom. Gemensamt elvakaffe med wienerbröd på bryggan.Klas´ toautsug fungerade inte men med Saebys toasugslang var det enskitsak att få det att fungera. Vinden har mot eftermiddagen vriditmot S – hoppas det står sig till i morgon. Middag på hamnkrogen –bästa spättan under resan! Irish coffee avslutade dagen i Tudelasruff.

6/5 Fredag. Start 8.30. SO 8 m/s. Vi hissade fullt och siktade motTrubaduren. Efter en stund började molnen samlas och det börjadeblåsa mera och regna. Sjön blev grövre och Tudela tog in ett rev istoren. Efter ytterligare en stund blåste det så mycket att vi fickta ner storen. Ytterligare lite senare fick vi rulla in focken ettpar varv, Nu tog vi så dålig höjd att Trubaduren inte gick attligga upp till. Motorn startades men den grova sjön och vindengjorde att vi ändå inte höll upp. Efter, med mina mått, kraftigsjö, hamnade vi så småningom utanför Hönö. Vi föll av och gickin mellan Burö och Hyppeln. För att hämta oss gick vi in tillKällö-Knippla och åt lite. Sedan var det motor till Hinsholmen imotvind och regn. Vi uppskattar att det blåste 14 m/s och mera ibyarna. Felicia gick med bottenrevad stor och en liten fock och gickin mellan Koön och Södra Åstol in till Nordön. Lena III tog sigockså in till Dyrön (?) och nästa dag till Almösund. Dagarnaefteråt var det solsken och svaga västliga vindar, det hade varitperfekt att vänta en dag till men DMI lurade oss. Tidningenrapporterade dagen efter om tromber utanför Öckerö.

Sammantaget har vi haft förliga vindar i 12 av 15 dagar och inte endroppe regn förrän sista dagen. Vi har haft fina seglingar ochmycket trevlig samvaro i hamnarna, alltså, enligt min ringa mening,en mycket lyckad eskader! Tack alla deltagare!

Publicerat i 2014: