Bryggsegling

Bryggseglingvid Hinsholmskilen i Carl-Eriks båt

Tisdagsseglingen 1/9 var tänktatt gå till Grötö. Väderprognosen var dock inte så lustig, ingahårda vindar men utsikt för nederbörd. I sådana lägen brukar vårförre ordförande Sven T rekommendera bryggsegling. Vi bestämde attgöra denna i Carl-Eriks Sunwind 29 i Hinsholmskilen.

På förmiddagen droppade detin några båtmänniskor efterhand, det blev Carl-Erik, jag själv(Sven H), Björn, Lena, Klas och Lasse L. Utan ansträngningfördrevs nästan 3 timmar i Sunwinden.

Vi startade med att jagberättade om Americas Cup-tävlingen vid Långedrag lördagen före.Vår ”lokalförening” LSS hade bjudit in oss att vara åskådare,jag och Ingegerd hade anmält oss.

Tävlingen seglas med entypsbåtar som heter AC45. Förra gången 2010 var båtarna avmera traditionell catamarantyp, men de var nu uppdaterade för attkunna foila (flyga) med hjälp av bärplan. Finalen går i Bermuda2016.

Vi tog naturligtvis spårvagnenut till Långedrag. Vi blev väl mottagna, fick hänga på oss varsinbricka i ett band om halsen, som visade att vi var betalande gäster.Sedan var bara att ta för sig av den uppdukade lunch- buffen somsmakade utmärkt. Åskådarplatsen fanns på gräsplätten/bergknallennedanför klubbhuset.

Vädret var perfekt , bådeför seglingen och oss åskådare, med vind på 8 m/s och temperatur20 grader. När de 6 båtarna dök upp kunde man studera derasegenskaper, på bidevind och slör gick de upp på bärplanen ochnådde svindlande fart. I vissa vindar kunde man segla medlovartskrovet uppe och i andra fall på båda skroven. På läns gårdet nog inte så fort men man kanske undviker detta och håller frånvinden? Svårt att avgöra.

Vi hittade en bra utsiktsplatsoch placerade oss på våra medhavda fällstolar och starten närmadesig. Göran Ejdeling, till vardags tävlingsledare i klubben, togtag i en megafon och informerade om tävlingsupplägget. Han varnågot störd av TV4:s direktsändande helikopter. Bansträckningenbestämmes strax före start, man har olika banor för var tiondegrad av vindriktningen.

Det var imponerande syn närdet sex flög fram i bortåt 40 knop. Tyvärr fick man inte någonbra överblick av båtarnas position under tävlingen men vi fickkänna av tävlingsstämningen. Det hade varit roligt att seTV-upptagningen men tyvärr har vi inte TV 4-PLAY hemma

Publicerat i 2015: